Informatie

Lekkage of condensatie ?

Indien de lekkage alleen in de winter optreedt en/of bij snelle temperatuurswisselingen dan is er sprake van condensatie. Een betere ventilatie in het gebouw en voldoende verwarming is dan noodzakelijk. In bepaalde gevallen kan extra isolatie op het dak het probleem oplossen door een zogenaamde thermische renovatie. Van de “koud-dak” constructie wordt een warm dak gemaakt.

Lekkage of doorslag ?

Doorslag heeft u alleen in combinatie met harde wind (slagregen) en altijd in de buurt van het metselwerk, bijvoorbeeld langs de schoorsteen. De oorzaak hiervan is dat het lood niet tot in de spouw is aangebracht. Vernieuw het lood of maak het metselwerk waterdicht door b.v. trespa of een afsmeerlaag. Een lekkage in de dakbedekking daarintegen, treedt bij elke regenbui op. Uw dakbedekking is mogelijk aan vervanging toe, laat uw dak door ons inspecteren.

Belopen

Het lopen op daken van nieuwe materialen is goed mogelijk, al hoe wel extra belasting voorkomen moet worden. Let er op dat u niet op randen of details gaat staan.

Scheurtjes in de bedekking

UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten. Grind of tegels op dak is een optie.

Knallen in de winter

Op uw plat dak blijft water staan dat in de winter bevriest, het bevroren water gaat werken en scheuren. Dit is het vervelende geluid dat u binnen hoort. Door grind op het dak aan te brengen of een beter afschot bent u van dit probleem af.

Dakgrind

Grind wordt tegenwoorig niet meer toegepast omdat de huidige materialen goed UV-bestand zijn. Verder zijn de laatste 20 jaar de dakconstructies lichter en deklagen gemakkelijker te isoleren en fixeren, daardoor is het grind overbodig geworden.

Scheuren in het lood

Lood mag in maximale lengtes van 1 meter worden verwerkt, zo niet dan onstaan er op verschillende plaatsen scheuren. Het lood moet gerepareerd worden met zelfklevende bitumenband of in het ergste geval worden vervangen.

Inbraakpreventie

Lichtkoepels zijn over het algemeen erg inbraakgevoelig. Zorg voor “anti-diefstal” schroeven en laat eventueel nieuwe pantser (polycarbonaat) koepels monteren. Een metalen rooster aan de binnenzijde vormt de beste bescherming maar is wel minder fraai. Zorg er in ieder geval voor dat er niet makkelijk op het dak te komen is.

Periodiek

Laat minimaal twee keer per jaar uw dak schoonmaken i.v.m. het openhouden van de goten en hemelwaterafvoeren. U kunt bij ons ook naar een onderhoudscontract vragen zodat u er zelf geen omkijken naar heeft.

Beplanting

Verwijder elk voorjaar de klimop tot minimaal 50 centimeter onder de dakrand. Hierdoor voorkomt u dat deze onder de daklijst of op het dak groeit en lekkages veroorzaakt. Snoei ook de takken die boven het dak hangen zoveel mogelijk weg om verstopping op het dak te voorkomen.

Verstoppingen

Boldraadroosters of vuilvangers zijn er om vuil en bladeren tegen te houden zodat deze niet in de riolering terecht komen. Om de doorstroming van het water niet te beinvloeden moeten de roosters wel regelmatig schoongemaakt worden.

Afwatering

Controleer ieder jaar uw riolering op de doorstroming van het water en laat om de 25 à 30 jaar uw riolering reinigen. Bij zware regenval of langdurig regen kan het verzuimen hiervan leiden tot een enorme ravage en/of schade leiden.

Onderhoudscontract

Een onderhoudscontract bij van Bruggen dakwerken geeft u zekerheid dat uw dak peridiek gecontroleerd en gereiningd wordt.

Wat is nu écht een plat dak?

Een plat dak is een dakvlak met een minimaal afschot (verloop) van 1,6 cm per strekkende meter; met een opstand, afhankelijk van de hoogte, van minimaal 8 cm